سرمقاله: اخلاق پزشکی در متون تاریخی و ادبی ایران(دکترعبدالمجید ایدی)
مفهوم اخلاق پزشکی در تاریخ ایران نیز مفهومی دیرینه است. مفهومی که در آن تاکید ویژه بر طرز رفتار و منش پزشک میباشد. در ایران باستان، پزشکان مانند پیشوایان دینی در نیکی، راستی، درستی، پاکی و شجاعت راهنمای دیگران بودند. در دوران بعد از اسلام سوگندنامه های علی بن عباس مجوسی اهوازی، دعای پزشکان و مکتوباتی از این دست پزشکان را به پیروی از اندرزهای بقراط، تشویق می کرده است. در این سوگندنامه ها، دعاها و اندرزها، برای پزشکان لازم دانسته شده، آنان را از خودپسندی و کبر و نخوت باز داشته است.
مفاهيم و روش های گوناگون طبابت در دوره های مختلف تاریخ( دکتر سیاوش درودیان)
در این مطالعه با استفاده از طبقه بندی میشل فوکو، فیلسوف فرانسوی که مطالعه گسترده ای را درباره مفهوم طب و تطور آن در قرن هجدهم اروپا انجام داده؛ سعی شده با بررسی متن های تاریخی، ابتدا مفهومی که طب در هر دوره تاریخی در گفتمان اجتماعی آن دوره (و در نتیجه در ذهن طبیب داشته) مشخص شود. سپس تفاوت این سیر تطور با آنچه فوکو در اروپای قرن هجدهم مشخص کرده نشان داده شده و در بخش بعدی به تفاوت بنیادین طب پیشامدرن با پزشکی مدرن پرداخته شده است.
واکاوی بهداشت در ایران باستان(افتخار قاسم زاده -راضیه طهماسبی)
ایرانیان باستان به بهداشت توجّه و اهمیّت ویژهای قائل بودهاند و برای بهداشت فردی و عمومی جامعهی خود، مقررات و قوانینی خاص وضع کرده بودند و در منابع دینی و غیر دینی خویش، به دفعات بدان اشاره می کرده اند. در ایران باستان مردم اهمیّت زیادی برای آب آشامیدنی سالم، دفع بهداشتی مدفوع، جداسازی بیماران، بهداشت فردی، لزوم نابودی حیوانات موذی و حشرات قائل بودند که نشانگر توجّه آنها به امر سلامت و پیشگیری از بیماری میباشد.
نقش و جایگاه دین در علم پزشکی ایران باستان(اسماعیل پهلوان- نساء مصباحیان)
پزشکی در ایران باستان برپایه پزشکی اوستایی بود که رد پای آن را می توان در برخی متون به جای مانده ی پهلوی دنبال کرد. علم پزشکی در این دوران، بالاخص در دوره ساسانیان همچون سایر علوم، پیشرفت چشمگیری داشت. مطالب مربوط به پزشکی هخامنشیان به طور پراکنده در کتب دینی از جمله کتاب های سوم دینکرد، وندیداد و اوستا و مورخان یونانی آمده است.
سه شیوه در مواجهه با درمان بیماری های همه گیر در عصرصفویّه(خدیجه مرادی )
به علت ناشناخته بودن و قابل پیشبینی نبودن این نوع بیماریها، مردم دست به دامان معالجاتی میشدند که در دسترس بود و درمانگران، معالجات را با استفاده از فرهنگ و باورهای برگرفته از جامعهی عصر صفویّه انجام میدادند. اغلب درمانها در عصر صفوی، یا بر پایهی تفکّر اسلامی و طب شرعی بوده و یا بر گرفته از طب سنتی، که مردم با استفاده از داروهای گیاهی و آمیزهای از تجربه و باورهای عامیانه، آن را، انجام میدادند و یا اینکه با روی آوردن به معالجات ساحرانه وخرافی، با اعمال غیر منطقی، بیماریها را درمان میکردند.
مراقبت های پزشکی در غرب قلمرو حکومت قاجار(ویلم فلور/ترجمه سارا شوهانی)
یکی از مهمترین معضلات کرمانشاه در طول قرن نوزدهم، افزایش شیوع بیمارهای وگیردار و تلفات انسانی ناشی از آن بود. براساس بررسیها، مرگ میر ناشی از این بیماریها بیشتر به دلایل سبک زندگی ناصحیح و بی توجهی به بهداشت فردی بود. از دهه۱۸۰۰ تا ۱۹۵۰ میلادی، کرمانشاه به دفعات درگیر اپیدمیهای کشنده بود که تاثیر فراوانی بر روی سلامت و امنیت جامعه داشت. عدم پیشرفت دانش پزشکی و شرایط نامناسب بهداشتی در کرمانشاه؛ مانع انجام اقدامات لازم میشد و هر چند در دهه ۱۸۵۰میلادی در زمان شیوع این بیماریها، واکسیناسون و قرنطینه در برخی نقاط کرمانشاه به میزان اندکی انجام شده بود؛ اما تاثیر چندانی نداشت و شیوع بیماریهای واگیردار مختلف باعث مرگ و میر و کاهش جمعیت کرمانشاه شد.
جدال میان طبّ قدیم و جدید در عصر قاجار(دکتر عبدالمهدی رجائی)
جوامع از دیرباز به تخصّصی به نام طبیب یا پزشک نیاز داشتند تا بیماریهای آنها را درمان نماید. در ایران روش آموزش و تربیت طبیب، متون درسی و شیوههای معالجه، لااقل از زمان ابنسینا، یکنواخت و همسان بود امّا در دوران قاجار و با نفوذ مدرنیته و علم جدید، طبّ نیز باید دگرگون میگردید امّا این دگرگونی مانند هر تحوّل اجتماعی دیگری، به آسانی صورت نگرفت، مخالفان و موافقانی داشت و تا مدّتی پهنهی جامعه، صحنهی جدال میان طبّ قدیم و جدید بود.
روزنامه ی اختر(۱۲۹۲ه ق-۱۳۱۴ه ق) و الکلیسم( دکتر داریوش غلامی – دکتر حسینعلی قربانی)
بهداشت نیز از جمله مسائل اجتماعی مورد توجّه گردانندگان روزنامه ی اختر بود. نویسندگان اختر، به طرق گوناگون به این موضوع میپرداختند و خوانندگان را به اهمیّت بهداشت در ترقّی و همچنین معضلات موجود بهداشتی آگاه میکردند. پرداختن به بهداشت در قالبهای گوناگون انجام میگرفت. تشریح و اطّلاع رسانی در معرفی انواع بیماریها، اعلانهای بهداشتی، تبلیغ داروهای جدید، آگهیهای مربوط به پزشکان حاذق در درمان بیماریها، شیوههای درمان بیماریها و ذکر مضّرات مواد مصرفی در بهداشت فردی و اجتماعی، از جمله موارد مورد تأکید نویسندگان اختر بود.
اقدامات حکومت پهلوی در خصوص کنترل بیماری های مقاربتی و بهداشت فواحش(دکتر مسعود کثیری- زهرا شریفی)
وضعیت بهداشت و درمان مردم ایران، تا قبل از روی کار آمدن حکومت پهلوی، مطلوب و خوب نبود و مردم روستاها و شهرها از سلامت کافی برخوردار نبودند و حتّی می توان ادعا کرد این وضع در روستا و شهرهای حاشیهای ایران، به مراتب، نگران کنندهتر بود. سطح سواد و آگاهی مردم نیز به گونه ای نبود که بتوانند کمکی به سلامت بهداشت جامعه خود بکنند. در آستانه ی شروع حکومت پهلوی اوّل، دولت با هدف پایه گذاری بهداشت عمومی مطلوب، یک سری استانداردهایی را در جامعه دنبال نمود تا در پی آن افزایش جمعیّت اتفاق افتاده و بتواند در سال های آتی نیروی کار کافی تحویل کشور بدهد و شاخصه ی زاد و ولد را، به مرحله ی بالا رسانده و آن را کنترل کند.
بررسی اسنادی وضعیت بهداشت کمیجان و فراهان دردوره رضاشاه(محمد جمالو)
در این نوشتار برآنیم تا اسنادی چند از منطقه کمیجان را، از استان مرکزی، موردبررسی محتوایی و ساختاری قرار دهیم. این اسناد درواقع عریضههای مردم کمیجان و فراهان به مجلس شورای ملّی در سال۱۳۰۵ شمسی است. در این اسناد مردم منطقه خواهان اعزام پزشک برای رسیدگی به اوضاع بهداشتی منطقه شدهاند و از مجلس، تقاضای صدور اجازهنامه برای شخصی به نام «حمزه پزشکی» نمودهاند.